Iedere zaterdag van 15.30 tot ca. 16.30 uur is er een concert in de Domkerk in Utrecht, altijd vrij toegankelijk, met een collecte na afloop. De Zaterdagmiddagmuziek fungeert als rustpunt midden in de stad Utrecht, midden in het land, midden in de bruisende samenleving. De Domkerk verleent zo een dienst aan de stad en omstreken. Elke week weer.
De Stichting Culturele Evenementen Nicolaïkerk (SCEN) organiseert ieder jaar de Nicolaiconcerten. De concerten worden gehouden in de Nicolaïkerk (of ‘Klaaskerk’), een middeleeuwse kerk aan het Nicolaaskerkhof in het Museumkwartier van Utrecht.
De SCEN onderscheidt zich al jaren door een zeer avontuurlijke programmering.
De Commissie Jacobiconcerten die in 2006 opgericht is, streeft bij haar activiteiten naar een brede (kerk)muzikale opzet, met niet alleen orgelconcerten, maar ook concerten met andere instrumenten, vocale solisten en/of kamerkoren. Om jong talent te stimuleren worden regelmatig jonge, net aan het conservatorium afgestudeerde musici uitgenodigd. De commissie werkt regelmatig mee aan bijzondere projecten. Zo was zij in 2014 medeorganisator van de Nederlandse première van het Requiem da Camera van Gerald Finzi.
De Utrechtse Klokkenspel Vereniging organiseert sinds 1928 concerten op de beiaarden van de Domtoren, Nicolaikerk en de Oude Willibrordustoren van Vleuten. Spraakmakend zijn de concerten op de derde maandag van augustus, deze concerten trekken vaak vele honderden luisteraars. Daarnaast heeft de vereniging zich in de afgelopen jaren ingezet voor de restauraties van de carillons van Utrecht, de realisatie van de beiaard van de Willibrordustoren van Vleuten en het kindercarillon in de Domtoren.
De HKU onderscheidt zich met hoger onderwijs in de kunsten en de media en is een drijvende kracht in opleidingen en innovatie voor de creatieve industrie. Een zeer succesvolle cross-over is de jaarlijkse Open Performance Site in de Nicolaïkerk. Ook de bekende Kurt Thomascursus vindt jaarlijks plaats in de Utrechtse binnenstadskerken.
Op 17 mei 2004 is het beheer van het gebouw Leeuwenbergh overgegaan naar de Stichting Vrienden van Leeuwenbergh. Deze stichting heeft Leeuwenbergh aangekocht en zal het gebouw zonder winstoogmerk beheren en openstellen voor het publiek.
De Culturele Commissie Gertrudiskathedraal organiseert regelmatig concerten en lezingen in de Ste. Gertrudiskathedraal en de nabijgelegen schuilkerk.
De Stichting Culturele Evenementen Sint Willibrordkerk is in 2007 opgericht door de Sint Willibrordus Stichting ter ondersteuning van haar doelstelling om het kerkgebouw open te stellen en open te houden als kerk en als gebruiksmonument voor de stad Utrecht. De stichting organiseert hiervoor diverse culturele activiteiten.
Al rond 1700, nog tijdens zijn leven, nam de faam van orgelbouwer Arp Schnitger bijna mythische vormen aan. Net als zijn Italiaanse vioolbouwende collega's Stradivarius en Guarneri was hij letterlijk wereldberoemd met grote opdrachten in o.a. Berlijn, Hamburg, Portugal, de provincie Groningen en de stad Groningen.
Schnitger-orgel, Martinikerk Groningen
De Torenpleinkerk (Oude Willibrorduskerk) van Vleuten kent sinds 2011 een uitgebreide serie Zondagmiddagconcerten rondom het monumentale Bätzorgel en het carillon van Petit & Fritsen. Daarnaast wordt de kerk, vanwege zijn uitstekende akoestiek veel gebruikt voor kooruitvoeringen.
Muziekuitgeverij Valeur Ajoutée is een Utrechtse muziekuitgeverij.