over het festival

verleden en heden

In 2007 werd ter gelegenheid van Welmers’ zeventigste verjaardag een tweedaags festival georganiseerd in samenwerking met de Werkgroep Zaterdagmiddagmuziek Domkerk en de Stichting Culturele Evenementen Nicolaïkerk Utrecht. Daarin klonk een ruime doorsnede van Welmers’ oeuvre.

 

De tachtigste verjaardag vormt nu de aanleiding om groots uit te pakken en een festival te organiseren in drie weekenden. Ditmaal wordt ook samengewerkt met de Jacobikerk, Oudkatholieke Ste. Gertrudiskathedraal, Josephkerk, Willibrorduskerk, Leeuwenbergh en de Torenpleinkerk.

 

Met deze samenwerking wordt een concrete invulling gegeven aan de wens van de Gemeente Utrecht om als kerkpodia vooral gezamenlijk op te trekken met een aansprekende programmering.

 

Verschillende stijlen

In de geplande festivalconcerten klinken per concert steeds werken in verschillende stijlen, zodat naast de grote veelzijdigheid ook de ontwikkeling van het oeuvre tot zijn recht komt. Er is zo een gevarieerd en voor een groot publiek toegankelijk programma ontstaan.

 

Niet eerder uitgevoerd werk

In dit festival zullen ook werken uitgevoerd worden die vanwege hun bezetting zelden of nooit klonken. Daartoe behoren bijvoorbeeld de spectaculaire Songs (3 beiaarden en luidklokken) op het Domplein en in Vleuten, de première van Licht en Donker I voor altsaxofoon en marimba/vibrafoon, het grootse Licht en Donker III (Te Deum) voor koor, orkest en orgel en Licht en Donker IV (Merkstenen).

 

Werk in context

Het programma van het festival bevat naast werken van Welmers ook werk van componisten die Welmers hebben geïnspireerd. Componisten die belangrijk voor hem zijn, zijn Johann Sebastian Bach, Max Reger, Franz Liszt (vooral diens late werk) en Olivier Messiaen. Daarnaast ontbreekt natuurlijk ook muziek van zijn leermeesters Cor Kee en Kees van Baaren niet.

 

Masterclass

Maar er is meer: Studenten uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd voor dit festival en kunnen zich verdiepen in de interpretatie van Welmers orgelwerken tijdens een masterclass, waaraan zowel ervaren Welmers-specialisten als de componist zelf hun medewerking zullen verlenen. In de geest van Jan Welmers wordt er in het festival ook ruim aandacht besteed aan het ambacht ‘improviseren’.

 

Lezing, cd-presentatie en boek

Naast alle concerten is er een lezing over het werk van Welmers zowel als scheppend kunstenaar als docent en wordt er een nieuwe cd gepresenteerd met orgelwerken van Welmers, uitgevoerd door Jan Hage op het Domorgel. Ook verschijnt er een boek waarin verschillende aspecten van Welmers oeuvre worden beschreven. Auteurs zijn prof. dr. Hans Fidom, drs. Hugo Bakker, drs. Willem-Jan Cevaal en dr. Jan Hage.

 

Festival in de ware zin van het woord

Dit festival zal de naam festival eer aan doen: het wordt een feest voor het Utrechts publiek en ver daarbuiten. Het podium voor dit festival wordt gevormd door ons cultureel erfgoed, de schatten van de Domstad: prachtige binnenstadskerken, de Domtoren en het Domplein!

 

Publieksbereik

Jan Welmers verdient een groter publiek en daarom dit festival. Door de grootschalige opzet van veel van zijn werken worden ze in verhouding weinig uitgevoerd en zijn daardoor minder bekend. Naast het orgelpubliek, dat al enigszins bekend is met sommige muziek van Jan Welmers spreekt zijn muziek, leert de ervaring, zeker ook jongeren aan. Dit werd bijv. bevestigd tijdens een groot internationaal videomapping evenement in de Grote Kerk te Nijmegen; daar bleek een minimal werk van Welmers het absolute hoogtepunt van een concertavond (zie YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=hbyVTmpDn4A).

 

Ook de studenten van de Nederlandse conservatoria die deel zullen nemen aan de Masterclasses vormen een doelgroep. Juist door deze Masterclasses openbaar te maken worden daar, net als bij Orgelacademie in Haarlem, veel toehoorders verwacht.

De leslocaties, o.a. Leeuwenbergh, zijn hierop geselecteerd.

 

Het festival vindt plaats gedurende drie opeenvolgende weekenden, zodat het publiek gedurende het festival warm wordt gemaakt voor het Opus Magnus van Jan Welmers: Licht & Donker III dat op 30 september zal klinken in de Nicolaïkerk.

 

Een bezoekersaantal van 3.000 over alle festivalactiviteiten heen lijkt ons realistisch. Juist door het specifieke ‘orgelkarakter’ verwachten we relatief veel bezoekers uit alle delen van Nederland en van over de grens. Door de programmering over drie weekenden verwachten we ook bezoekers die bijvoorbeeld

‘één-weekend-Welmers’ zullen doen.

 

wanneer?

Concerten zijn gepland op de volgende data:

  • Zaterdag 16 september
  • Woensdag 20 september
  • Zaterdag 23 september
  • Zondag 24 september
  • Woensdag 27 september
  • Vrijdag 29 september
  • Zaterdag 30 september
  • Zondag 1 oktober

Zie voor details het programma.


poster

Ontwerp: Manschot Grafimedia Zeist
Ontwerp: Manschot Grafimedia Zeist